Crni dim iz auspuha...
-
- VIP Član
- Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
- Motor: 2.0hdi 110kw
- Ima zahvala: 31 put
- pohvaljen: 139 puta
-
Crni dim iz auspuha...
Nakon mojih problema sa gašenjem auta,sređivanjem dizna i postavljanjem senzora pritiska goriva,auto mi je počelo da baca crni dim na auspuha,što se do sad nije dešavalo.Najčešće primjetim pri preticati i jače stisnutom gasu.Auto ima fap.Sta moze biti uzrok?
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Re: Crni dim iz auspuha...
Crni dim je loše sagorijevanje goriva. Može biti problem viška goriva na usisnoj grani iz sistema ubrizgavanja, možda dizni, zbog EGR-a, loše kvalitete goriva, ili greške od strane kompjutera. Može biti i do FAP-a.
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 SW
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
EGR ventil ili DPF filter mogu crn dim davati, kad si zadnje čišćenje DPF-a im'o?
Ako nije nijedno od toga, onda previše goriva dizne bacaju po mom mišljenju, imao mi je kolega jedan s posla s tim i tako riješio, putem elektronike ne znam tačno šta je bark'o
Ako nije nijedno od toga, onda previše goriva dizne bacaju po mom mišljenju, imao mi je kolega jedan s posla s tim i tako riješio, putem elektronike ne znam tačno šta je bark'o

- micija
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 5008
- Ima zahvala: 52 puta
- pohvaljen: 27 puta
- Kontakt:
-
Kad upotrijebis onaj sprej moralo bi to da prestane!
Zadnji branik mi konstantno bio crn od dima i od kad sam oprao protokomjer,sad samo kad radi regeneraciju vidim malo dima.
Diagbox 7.57,forumasima gratis.
Zadnji branik mi konstantno bio crn od dima i od kad sam oprao protokomjer,sad samo kad radi regeneraciju vidim malo dima.
-
- VIP Član
-
Javicu razultate kad operem protokomjer,a i MAP senzor.Sledece sedmice ga opet prikopcamo na dijagnostiku da vidimo ima li razlike u parametrima.micija je napisao/la:Kad upotrijebis onaj sprej moralo bi to da prestane!
- klol
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 SW
- pohvaljen: 0
-
Svakako bi trebalo biti razlike u parametrima kad opereš protokomjer. Možeš nam i uslikati da vidimo prije/poslije dijagrame ili rezultate mjerenja, to je uvijek zanimljivo imati.Sasa D je napisao/la:Javicu razultate kad operem protokomjer,a i MAP senzor.Sledece sedmice ga opet prikopcamo na dijagnostiku da vidimo ima li razlike u parametrima.micija je napisao/la:Kad upotrijebis onaj sprej moralo bi to da prestane!
-
- VIP Član
-
MAP senzor sam skinuo i ocistio sprejom koji mi je preporucio Micija.Senzor je bio cist i ok,onako na oko gledano.Sutra skidam protokomjer i slijedi ciscenje.Za koji dan idem kod Micija da ga opet prikopcam na dijagnostiku,pa cemo vidjeti ima li razlike u parametrima.
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Cudi me da dimi uopste sa FAP-om
Kod mene nije bilo kapi dima na auspuhu dok sam imao fap, stisni ne stisni uvijek isto.
Super sto ce ti to micija pogledati na dijagnostici da znas detaljnije sta bi mogao biti uzrok, ali svakako ce mu dobro doci to ciscenje sto si poceo.. odradi jos protokomjer, a valjalo bi uzeti i sprej sto se prska u usis da ocisti EGR

Super sto ce ti to micija pogledati na dijagnostici da znas detaljnije sta bi mogao biti uzrok, ali svakako ce mu dobro doci to ciscenje sto si poceo.. odradi jos protokomjer, a valjalo bi uzeti i sprej sto se prska u usis da ocisti EGR

- micija
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 5008
- Ima zahvala: 52 puta
- pohvaljen: 27 puta
- Kontakt:
-
Re: RE: Re: Crni dim iz auspuha...
A bez fapa,jeli dimi mnogo?!Sasa D je napisao/la:MAP senzor sam skinuo i ocistio sprejom koji mi je preporucio Micija.Senzor je bio cist i ok,onako na oko gledano.Sutra skidam protokomjer i slijedi ciscenje.Za koji dan idem kod Micija da ga opet prikopcam na dijagnostiku,pa cemo vidjeti ima li razlike u parametrima.
Moj je dimio toliko da mi na braniku ostane trag a kad sam oprao protokomjer,dim nekad samo osjetim kad radi regeneraciju.
-
- VIP Član
-
Prije mjesec dana sam ocistio EGR,cijev i medjuhladnjak voda izduvnih plinova.Ostaje mi jos taj protokomjer sutra pa da vidimo ucinak.
- sonnyblack
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
- pohvaljen: 16 puta
-
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Ima ovaj:

ima jos Wurth-ov i jos nekih manje poznatih proizvodjaca. ali valjda je najbolji ovaj prvi. Prska se u usis, poslije protokomjera.. ukucaj na YT o tome, ima par klipova
ima jos Wurth-ov i jos nekih manje poznatih proizvodjaca. ali valjda je najbolji ovaj prvi. Prska se u usis, poslije protokomjera.. ukucaj na YT o tome, ima par klipova

-
- VIP Član
-
Juče sam skinuo crijevo i protokomjer i očistio ih.Protokomjer nije bio prljav,a u crijevu je bilo ulja iz iberlaufa,posto sam prije par dana zamijenio gumicu na bijelom dijelu crijevu gdje obično kod 1,6hdi motora kapa ulje.