Mene ovaj posao čeka otprilike za 3 mjeseca kada će mi rođak uvesti svog pezoa 307 SW 1.6 66 kW 2008 god.
Koliko sam do sada saznao od špeditera, uvoznika i googla

-kupoprodajni ugovor s vlasnikom vozila u zemlji kupovine (ovjeren kod notara)
-vlasnička i saobraćajna knjižica na ime kupca
-EUR1 obrazac i izvozna carinska deklaracija ovjereni od carinske ispostave (prijavljuje se izvoz vozila na izlazu iz EU i ovjeravaju dokumenti)
-prijavljuje se uvoz vozila na našoj granici (posao odrađuju špediteri na graničnom prelazu, slijedi pregled vozila i izdavanje propratnih papira koji se moraju prijaviti na carinu u mjestu prebivališta kupca)
-obavljanje homologacije i prijava na carinjenje vozila (tu se obavi procjena cijene vozila i odredi koliko plaćate carine (ako imate EUR1 obrazac carina je 1% ako nemate onda je 15% i na ukupan iznos platite PDV 17%)
-ako ste vozilo uvezli na redovnim tablama slijedi odjava vozila u zemlji kupovine
-odjavljeno vozilo sa svom dokumentacijom tehničkim pregledom i osiguranjem predajete u MUP na registraciju.
Na ovakav način sam se odlučio zato što je auto gore registrovano još 4 mjeseca pa da ne vadimo probne table tj COL-ke.
Je li ovaj postupak u redu i postoji li lakši način podijelite s nama.
Isto tako ako otprilike znate koliko ispada procjena ovakvog vozila na carini napišite.