XENON SVJETLA

Odgovori
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Re: XENON SVJETLA

Post Postao/la mara- »

Ne vjerujem ja tu nikome. Eto ovoga što prodaje Ollo su hvalili na sav glas čak i on piše u oglasu da ne pravi nikakve probleme a članu Sale sa bhtuninga su sa tim istim xenonima pregorili motori brisača. Zamjenio ih je i odlučio da ostavi xenone ali ih je spojio na akumulator i nije više imao problem.
hamza
Napredan član
Vozim: Peugeot 508
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 35 puta
garage

Post Postao/la hamza »

Kad smo kod svjetala i zarulja. Jel pametno da stavim H7 LED od 120 dioda ove sa PIKA i EBAY-a.
Da li rasipaju svjetlost, da li migaju ili crkavaju. Kakva su iskustva sa njima?
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Ako hoces dobru vidljivost, ne stavljaj h7 LED
Motion & Emotion
sonnyblack
VIP Član
Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la sonnyblack »

Ja planirao kupiti Osram NightbBreaker jer trenutno imam neke obicne sijalice u faru (zuta svjetlost i ne slaze se nikako sa ovim led trakama na P308 facelift koje svijetle bijelo). Ali citajuci iskustva da Osram NB brzo prdekne, nesto sam skeptican. Al definitivno moram nesto uradit s farovima. Jos kad sam vidio kako je kod StefanMD-a mocno ono sto je uradio, jos me vise zelja povukla. Ali s druge strane mi se nesto i ne da rastavljat i busit originalan far zbog kineskih xenona, opet rizik da nesto rikne...topljenje/ispucavanje sociva i slicno...

Ima li neko neki konstruktivan prijedlog? Opet tu ima profesionalaca koji se dugo bave ovim kao sto je Liga, pa bih se mozda i usudio na xenon. Ako bih ugradjivao, koje bi bilo najbolje/najkvalitetnije rjesenje nebitno za cijenu? Koji proizvodjac, da li obavezno ugradit odmah i sociva, i koje sijalice? Od koliko K i od kojeg proizvodjaca?

I moze li neko fino remizirati sve oko ove problematike...sta su sad D1S, D2S sijalice a sta H1, H7 itd? Sto uopste postoje i AC i DC balasti i koji gdje idu?
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

I ja planiram zamjeniti sijalice dugih svjetala, jer su i kod mene skroz zuta duga pa bas ruzno sa xenonima Isto sam cuo za Osram, tako da mi se ne daje 40km za 2 sijalice koje ce riknut za pola godine. Ako neko zna neku adekvatnu zamjenu neka napise.

Po meni je ovo najbolji izgled farova na 308:
slika
Nek ti Liga stavi neka kvalitetnija sociva i bixenon, unutrasnjost sve u mat i to je to. Nema tu sta ispucati, najvise ces svakako voziti sa dnevnim svjetlima, sociva palis po noci i eto. Kontam da bi ti covjek nesto kvalitetnije ugradio, tako da ne moras brinuti za balste i sijalice. Mislim da bi ti najbolje legle 5000k sijalice uz te led trake, najpribliznija je boja.

Sto se tice sijalica, znam da D2S idu u auta sa originalnim socivom i bixenonom, valjda je isti fazon i D1S.
H7 i H1 imaju i obicne i xenon, razlikuju se po obliku. Recimo, kod mene idu H7 u kratka, H1 u duga.
sonnyblack
VIP Član
garage

Gledam evo na netu nesto, neka raja pise da je u EU zabranjena ugradnja xenona i tih cuda, da ne prolazi tehnicki ili da treba atestirat. Zna li neko vise o ovome?
StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 108 puta
 pohvaljen: 144 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

@hamza: Kako kolega Phantom reče, te LED nikako, lijepo ono izgleda, ali da svijetli, slabo šta.

@sonnyblack: Onaj izgled kao kod mene ne ide bez bušenja što kažeš, ustvari, ništa se tu ne buši osim male rupice za kabal od klapne sočiva, ostalo sve leži kako treba, ali se far mora rastaviti/isjeći i ponovo lijepiti.
Što se tiče topljenja, nemaš tu brige, xenon razvija manju temperaturu nego klasične sijalice. Sočiva teško da puknu, odnosno nisam do sada čuo za sličan slučaj.

Ne znam koja je cijena kod "lige", ja ti mogu preporučiti ovog svog prijatelja, momak radi fino, xenon set možeš birati od do cijene.
Što se tiče ugradnje xenona bez sočiva na 308, ja sam ih imao, daleko od toga da ne svijetli, ali i rasipa mnogo i smeta drugim vozačima tako da je sa sočivima po meni mnogo bolja varijanta.

Sijalice koje koriste sočiva/projektori su većinom H1 grlo, boja najbolje 4300K eventualno 5000K, preko ne.
Razlika u H1, H4, H7, D1s, D2s, i td je u obliku grla i eventualno dužini sijalice.

AC i DC balasti postoje (analogni i digitalni), poenta je naći kvalitetne što je može se reći lutrija.
Najbolja opcija bi bila naći one "stare debele" balaste kojih više vjerovatno nema nigdje, jer ovi novi "debeli" su ja bih rekao isti kao i slim samo u većoj kutiji (uporediš težinu, ja imam jedan stari negdje i on je barem tri puta teži od novog slim, a i od debelog vjerovatno duplo).

U EU jeste zabranjeno nešto, e sad ako imaš sočiva teško da će te i kontrolisati, a po zakonu, koliko znam, moraš imati uređaj za pranje svjetala i sistem za autonivelaciju (visinu) na xenon svjetlima.

@Avicii: Htjedoh reći da si mogao staviti sliku moje mašine :D ali sesjetih da mi je image hosting ukinut pa moram sve linkove mijenjati.
slika
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

@aviici: vec sam ti ranije pominjao kineske h1 halogen sijalice, to ti je najjeftinija varijanta da ih uparis problizno s bojom xenona (bolje da baca sekund na plavicasto nego komplet zuto), eno ih u mom autu vec skoro godinu stoje mada se relativno rijetko koriste pa ne znam koliki im je rok trajanja :green:
slika ¦ slika
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

@StefanMD Haha.. A dobro, to je taj fazon, eto ne sjetih se kod tebe pogledati.
@anel007 Jesi tu uzeo najobicnije h1 sa ebaya? Samo da trazim koje bacaju na bijelo?

Sent from my LG G2 using Tapatalk
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

Da najobicnije koje su postojale, haman oko 1$ po komadu cijena bila. Pogledaj to za boju jer se ipak malo vise razumijes od mene u to i nadji sta ti treba

Sent from my Alcatel Idol 3 using Tapatalk
slika ¦ slika
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Za te kineske sijalice sve zavisi na sta naletis. Ja sam imao nekakav par, svijetlio cisto bijelo kao xenon al poslije mjesec crkne. Drug ima isto nekakve kineze vec 2 god i svijetli kao xenon od 6000k. Tako, sto se tice kineza, kao da igras loto.
Motion & Emotion
ArminM
VIP Član
Vozim: Peugeot 307, audi a6 4f 3.0 tdi
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 18 puta
garage

Post Postao/la ArminM »

Bas je loto. Evo ja imao h7 set, sija drama, zamijenim sijalice za h1 koje idu u projektor i trepere haos. Lutrija pa hajd
sonnyblack
VIP Član
garage

Ja metno LED SMD u interijer auta i na registarske tablice. Sve svijetle normalno osim ovih na tablicama koje trepere :/
Tom
Moderator
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: 204, 208, 308
Motor: 1.6 hdi
Ima zahvala: 241 put
 pohvaljen: 482 puta
garage

Post Postao/la Tom »

I kod mene opet svickaju u tablicama kao lokalna diskoteka, izludješe me. Danas stizu nove pa će mo vidjet što se desava.
Ovaj bijeli 308 FR. je ispao fenomenalno, rado bih posjedovao slično!
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

zato je kod mene u gepeku trenutno stanje 4 para rezervnih h7 za kratka (koja rade svo vrijeme dok je auto u pokretu) i par h1 za duga i maglenke koje se ne pale skoro pa nikad

ali me cudi h7 da je crkla samo jedna u zadnjih skoro pa godinu sto je odlicno prolazno vrijeme za kineze :green:
slika ¦ slika
Odgovori

Natrag na “Eksterijer”