Pug 307 1,6hdi zapušen fap filter

valentino.ivicevic
Početnik
Vozim: Peugeot 205
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Pug 307 1,6hdi zapušen fap filter

Post Postao/la valentino.ivicevic »

Stara mi ima Puga 307 1.6 HDI 110 konjića 2008 godina..e sad na kompu stalno izbacuje da je neki filter zapušen..od čađee i tako toga
E sad..kako ga propuhat ili očistiti i dal tko ima neku sliku kako izgleda to..jel to katalizator ili ? :D :coolg: ;)
Struja
VIP Član
Vozim: 508
Vozim: 508 RXH
Motor: 2.0 135kw
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 45 puta
garage

Re: Pozz raja

Post Postao/la Struja »

Znaci FAP filter,ima dosta tema o tome vec na forumu,a opcije su ti da ga fizicki odstranis i softverski ugasis ili da ides na varijantu da ga operes imas na forumu takodjer par tema i slika kako su ljudi to odradili :) FAP je filter čađi narodski receno i nije katalizator,katalizator posebno stoji i prilikom fizickog uklanjana FAP-a katalizator se ne dira,nadam se da ce ti pomoci ovaj laicki odgovor dok be dobijes detaljniji i strucniji :)
PS Probaj naci temu FAP ima na forumu,ako je vec zacepljen iznad odredjene granice,ne moze da odradi regeneraciju jedino sto mozes pokusati malo na otvorenoj cesti tipa autoput na malo vecim obrtajima vozitil da ga malo propuses,mada jedino trajno rjesenje je vec gore navedeno ;)
1921
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Koliko je presao?
Najjeftinija varijanta ti je da ga ocistis, posto je mladje godiste ima aditiva gotovo dozivotno tako da ne bih trebalo da ga nema, pa ga ne moras dosipati prilikom ciscenja kao mi.
Radim ja dijagnostiku, ciscenje i dosipanje aditiva. Kada se ocisti FAP ili se aditiv dosipa ( da znas ako budes isao nekome) dijagnostikom se resetuje stanje aditiva i kompjuteru "kazemo" da je novi FAP ubacen. Inace kada ga cistim uzme se neko sredstvo dosad sam koristio za ciscenje karb. i poslije toga dobro se univasem ispere i ostavi se na peci da se ispari sva voda da ne unisti senzor za pritisak zato mora ostati neko duze vrijeme.
Do sada ciscenje FAP-a je bilo i vise nego uspjesno, imas u jednoj temi na 207 1.6Hdi sam cistio sa oko 80% je palo na 15% i to nije bilo bas detaljno ciscenje.

Poslano sa mog GT-I9070 koristeći Tapatalk
Woof
Aktivan član
Vozim: Peugeot 3008
garage

Post Postao/la Woof »

Izađeš na autoput i pičiš pola sata na 3.500 obrtaja... Par puta se upali na displayu poruka o filteru i poslije toga se više ne pali.

Fora je da se podigne temperatura u filteru toliko da se spale sve te naslage. Ako je previše debeo sloj čađi ovim metodom se to ne može srediti, pa ćeš morati na čišćenje ili mijenjanje.
Mislim da je nov nečega 700, ili KM ili EUR, ne sjećam se. A čišćenje je mnogo jeftinije, mislim da sam na PIKu vidio i za 60 KM.

Inače se to uglavnom dešava zbog previše gradske vožnje na niskim obrtajima...
Harun
VIP Član
garage

Re: Pug 307 1,6hdi zapušen fap filter

Post Postao/la Harun »

Ma to sa autoputem i visokim obrtajima jos uvijek nisam siguran dali ces ista dodatno postici ili ga prisiliti.
Sigurno je samo kada mu senzor razlike pritiska javi da je zacepljen on ce sam otvoriti donju klapnu toplog zraka i dignut mu temperaturu i pokusati uraditi regeneraciju. Mora biti na radnoj temperaturi i to je to, ako stalno javlja gresku on ce pokusavati svaki put kad motor dodje do radne temperature da uradi regeneraciju pa bio to grad ili autoput.
Struja
VIP Član
garage

Post Postao/la Struja »

Koliko znam zavisi koliko je zasicen,kod mene kod starog je bio zasicen 99%,tako da smo ga odstranili

1921
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Prvo dijagnostikom provjeriti stanje, jer imaš uz filter i sonde koje mjere parametre. Mogu i one biti u defektu pa da ti pokazuje stanje zapušenosti.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
valentino.ivicevic
Početnik
garage

Nije puno prešao..možda 200tinjak hiljada..stara to gonja samo po gradu..1,2,3
Laganica vožnja..nije vidio 5-e otkad je kupljen haha
I stalno javlja da je zapušen..i osjeti se kako gubi na snazi i na vuči posebno uz brdo..padnu obrtaji i kuuu..
Gledao sam po servisima i tako tim stvarima..kažu samo autoput i 3 k obrtaja i satak dva tako vozit dok se ne regenerira
valentino.ivicevic
Početnik
garage

Btw dal tko ima sliku tog fap filtera da vidim kako to izgledaa
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

slika

a rekli su ti zavisi od toga koliko je zacepljen hoces li ga moci propuhati samo voznjom ili ces morati na ciscenje kako ti je harun objasnio a u krajnjem slucaju mozes ga i izvaditi komplet i rijeti problem :good:
slika ¦ slika
Harun
VIP Član
garage

Post Postao/la Harun »

Sta vam je ljudi, kakav satak dva pa i pola je previse i bespotrebno. Opustite se malo sa propuhivanjem, govorim vam iz razloga zato sto sam dosta puta gledao kad je radio regeneraciju na dij. i prema kilometrima predjenim od nje sam vidio i tacno na kojim putevima je radio i pri kojim brzinama.
Ponavljam opet ako ti je stalno greska on ce pokusavati svaki put da uradi reg. kada dodje do radne temperature jer mu senzor daje nalog. Problem je tu samo u gradskoj voznji ne drzimo ga dovoljno vremena u voznji i ne uspije dovoljno dobro ocistiti ili jednostavno je kratka voznja pa tamam dodje do radne i senzor mu da nalog da pocne a mi vec dodjemo na odrediste.
Mnogo puta sam vidio radi reg. i u nekoj pri gradskoj voznji (barem kod mene je pri gradska ovakva), znaci treca brzina nekih 2000obr/min nekih jedva desetak minuta, ali to je dovoljno njemu da otvori donju klapnu zraka i digne sebi temperaturu i uspjesno uradi regeneraciju.

A vjeruj mi ako ti je stalna greska i vec baca u safe mode, onda ili nema aditiva pa ne moze uraditi, ili ako ima on je sigurno vec barem nekoliko puta uspjesno pokrenuo regeneraciju i nije uspio da ga dovoljno ocisti i zato ti javlja gresku, da se greska javlja ponekad i ne baca ga u safe mode onda mozes malo mu dici obrtaje dovoljno je nekih 2500 do 3000 obr/min nekih 5min ako je vec na radnoj temperaturi samo da on zapocne ciklus a on ce onda sebi sam dici temperaturu.

Najbolje ti je na dijagnostiku nekome kvalitetnom koji ce vidjeti kakvo ti je stanje, moguce je sto kaze Dino da je otisao neki senzor sto se nama desilo i stalno javljao da je zacepljen i ovaj stalno radio regeneraciju bez uspjesno, ako su oni u redu a FAP zacepljen onda ti je najjeftinije i najsigurnije ocistiti ga kod nekoga, jer aditiv neces morati kupovati kao mi sa starijm modelima, jer mladji imaju drugaciji filter.

Evo ti sto sam j radio ciscenje kod kolege Avde pa se uvjeri, imas i slike FAP-a malo bolje, kod 307 je malo veci i cijev ide pravo a ne pod uglom:

http://peugeotclub.ba/viewtopic.php?f=53&t=944
Struja
VIP Član
garage

Post Postao/la Struja »

Ispravite me ako grijesim,evo kako su meni objasnili iz Peugeot-a,odnosno kako sam razumio :
Prilikom sipanja goriva,racunar dodaje aditiv u rezervoar,zato je kazu bolje sipati vece kolicine goriva,a desava se da senzor kolicine od 15km i ne primjeti,regeneraciju radi kad se ostvare potrebni uvjeti,dovoljna je neprekidna voznja od 60km/h u trajanju 15min da odradi regeneraciju ako ima potrebe za tim,a normalno na vecim obrtajima on to uredno propuse,s tim da su meni rekli da odem do Visokog iz Sarajeva i nazad i to je to,a ja eto picim za Tarcin i nazad i mislim da on tu rijesi problem,cak se i zaobilaznicom povremeno provozam da se malo ispuse...

1921
Harun
VIP Član
garage

Post Postao/la Harun »

Moguce je da je tako, ali ti kazem vidio na dijagnostici radi regeneraciju i u uslovima ovim: desetak min voznje treca nekih 60km/h, ponekad spustanje u drugu brzinu i uradio uspjesno sto je i mene zacudilo.

Kako god bilo ako ti je stalna greska i u safe mode ga baca, neces rijesiti autoputem, nadji nekog sa dijagnostikom neka ti vidi do cega je.
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

Moras na dijagnostoku,ako hoces da znas u cemu je problem.
Struja
VIP Član
garage

Post Postao/la Struja »

moze se i dijagnostikom pokrenuti regeneracija,motor tada simulira uvjete :D
Odgovori