308 2.0 HDI 140HP

301,305,306,307,308,3008,309
Odgovori
Worf
VIP Član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: Peugeot 308 T9 2.0 110kw
Motor: 2.0 BlueHdi 110kw
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 5 puta
garage

Re: 308 2.0 HDI 140HP

Post Postao/la Worf »

sonnyblack je napisao/la:I ja sam gledao ovaj P308 kad sam kupovao auto prosle godine. Na kraju sam kupio redizajn kraj 2012. godine, oprema Allure. Steta samo sto u redizajnu nema 2.0 HDI vec samo mrtvi 1.6 od 92 i 112KS.
Jesi li siguran da nema, ili ih je samo tesko naci kod nas?
I ja kad sam gledao u kramaru najjaci su ovi od 112ks, i svi su 1.6, ali mozda su samo rijetki i kod nas se manje uvoze?
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Woof je napisao/la:Meni je ovaj prednji kraj mozda i ljepsi od redizajna, nekako je agresivniji.
A onaj kacket bi sjeo bas fino.

A za te parnice ne bi bilo lose da pitas koliko bi bilo poliranje negdje, znam da nije puno skupo u Novopromu u Doboju, vidjao sam neke stvarno dobre rezultate.
Auto bude k'o novo posle.
I mom jednom kolegi se kae isto svidja stariji model, slazem se da jeste agresivniji, ali meni je novi nekako doradjen i dorecen, cak i bez LED svjetala.
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Ne uvoze ih kod nas valjda jeftinije, a postoje kod Ph2 2.0 Hdi 150 manuelni i 163 automatik.
Ovaj stariji je bas agresivniji, pogotovo mi se svidja ova velika kromirana resetka. Ali opet je meni ovaj Ph2 ljepsi. Nekoliko puta sam docekivao kolegu sonny-a sa svojoj crnom i bas me iznenadio iz daljine koliko se vide dnevna i bas ga lijepo oblikuju.

A sta imas ti ispod projektora odnosno sociva, vidim na nekima je bijelo svijetlo i rade samo ona, po service boxu su to dodatna duga svjetla standardna ona H1 55W. E jel sad on ima onaj modul da koristi njih kao dnevna, da rade 35% svoje snage ili tako nesto? :think:

Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Kako bi bilo dobro nabaviti tog sa 163ks, jest da nisam ljubitelj automatika ali ne bih se bunio.

Koliko sam ja vidio, nema nista ispod sociva, ima sa unutrasnje strane po jedna sijalica, ne znam tacno koja.
Ima automatski mode za svjetla, samo sam par puta probao ali ga ne koristim jer sam navikao da palim i gasim svjetla.
Koliko sam vidio, u tom modu on pali te unutrasnje sijalice po danu, a nocu xenone. Ne svidja mi se sto kad je dan, onda mi instrument tabla ne svijetli.
Nisam nesto puno isprobavao pa ne mogu sa sigurnoscu reci, moram malo isprobati da vidim.
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Dugo nisam nista pisao na temi, pa mali update:

-Imao sam problema sa svjetlima, prvo crkne jedna sijalica, hajd ok - odem elektricaru i zamijeni je, nije jeftina ali sta se moze, bar traju vise godina.
Ubrzo nakon toga ne radi druga - odem elektricaru i kaze da nije sijalica, otisao balast, i od tad pocinju problemi:
Stavio mi neki zamjenski balast, sijalica je radila ali mi sve vrijeme na instrument tabli blinkala lampica za svjetli kao da nesto nije u redu, te skontam da ne radi okretanje svjetala kad motam volan. Odem da mi to rijesi, i kaze mora neki skuplji balast, zamijeni ga i onda proradi. Dao skoro 300KM za to, kaze komlikovano za doci do balasta. Nakon par mjeseci opet ne radi svjetlo, nadao sam se da je samo sijalica ali ispostavilo se da je opet balast, odem elektricaru opet mi zamijeni i proradi, medjutim ovaj put je proslo mozda par sedmica i opet ne radi. Sad sam se vec pravo iznervirao.

Hrio sam otici i traziti da mi zamijeni balast kod onoga od koga je kupio, ali mi se ne da ponovo gubiti vrijeme kojeg imam jako malo.
Rezervisao sam termin u Blok-u, neka oni pogledaju i stave originalni, koliko god da kosta ne zelim vise davati ovako pare za nesto sto ne znam hoce li raditi par sedmica ili par mjeseci. Nadam se da ce oni to rijesiti, i da ce mi dati neku garanciju.

Osim toga, moj majstor i je u zadnjih par mjeseci dva puta mijenjao stabilizatore, i opet su otisli, vec nakon par sedmica nakon zamjene. Namjeravam i to uraditi u ovlastenom, da mi stave originalne da vidim hoce li biti razlike.

Imao sam prije godisnjeg problem sa curenjem vode za hladnjak, na kraju se ispostavilo da je samo trebalo zamijeniti cep na posudi i problem je rijesen, moracu sad zamijeniti tecnost jer sam sipao previse vode, a dolazi zima.

Sve u svemu, ovo sa svjetlima mi je jedini veci problem koji sam imao, a evo ima vise od dvije godine kako imam ovaj auto, tako da se stvarno ne mogu zaliti.
Kad ovo zavrsim, moram se nakaniti da odem nekom limaru i lakireru da mi malo sredi ove ogrebotine i ispravi malo udubljenje na pragu.

Mislim da da cu uskoro morati mijenjati i set kvacila, pa i to moram razmisliti da li da radim u Bloku ili kod svog majstora.

Imam u planu uraditi i remap na 170ks, smao kad dodje na red.
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Harun je napisao/la:Ne uvoze ih kod nas valjda jeftinije, a postoje kod Ph2 2.0 Hdi 150 manuelni i 163 automatik.
Ovaj stariji je bas agresivniji, pogotovo mi se svidja ova velika kromirana resetka. Ali opet je meni ovaj Ph2 ljepsi. Nekoliko puta sam docekivao kolegu sonny-a sa svojoj crnom i bas me iznenadio iz daljine koliko se vide dnevna i bas ga lijepo oblikuju.

A sta imas ti ispod projektora odnosno sociva, vidim na nekima je bijelo svijetlo i rade samo ona, po service boxu su to dodatna duga svjetla standardna ona H1 55W. E jel sad on ima onaj modul da koristi njih kao dnevna, da rade 35% svoje snage ili tako nesto? :think:

Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk
Kako sam imao ovih problema sa svjetlima, malo sam bolje obratio paznju.
Pored projektora ima sijalica koja se pali kao dnevna svjetla, te se zajedno sa dugim na projektorima pale i duga halogena.
Nije bijela, obicna je topla sijalica. Malo mi je cudno, ne vidim poentu da se pale dva svjetla zajedno.
sonnyblack
VIP Član
Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
garage

Post Postao/la sonnyblack »

Pozdrav
Ja imam 308 PH2 samo je 1.6 112KS. Htio tog 2.0 ali nije bilo, ionako su rijetki. Samo da ti kazem sto se tice stabilizatora, ja sam uzeo u Motorexu Mahle stabiliztore i na oko su kvalitetniji i bolji nego originalni. Meni je bio samo jedan rikavela al sam zamijenio obadva u paru. Kad je majstor skinuo originalne i kad smo uporedili s ovima Mahle, iznenadili smo se pravo koliko je Mahle robusniji i kvalitetniji. Jest da je skuplji od ostalih (ne nam da li je od originalnog - iako cijena nije mjerilo jer na originalnim je skoro dupla marza) ali vrijedi svake marke i nemam vise problema sa stabilizatorima.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 748 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Hm, sve neke cudne situacije :/ Sto se balasta tice, ne znam kakvi su ti tvoji na autu bili, ali mogu se naci kvalitetni zamjenski balasti, sa garancijom.. za dosta manje para. Mislim da ce ti u ovlascenom biti paprena cijena, ali provjeri.

Koju ti je marku stabilizatora stavio da odu tako brzo? Ovi su ti dobri sto ti Sonny kaze, samo nisu Mahle nego Meyle, ima ih uzeti u SimImpexu.. i pravo su kvalitetni.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Ne znam koje mi je majstor stavljao stabilizatore, ostavim mu auto i on kupi dijelove i sve zavrsi, nemam vremena da se ja peglam sa tim. On uglavnom kupuje u motorexu, da mi racun ali na samom racunu ne pise puno. Sad je kasno, vec sam rezervisao termin tako da cu sad staviti originalne pa cu vidjeti kakvi ce biti i koliko ce trajati, ali hvala na savjetima, mozda iduci put potrazim te.

Sto se tice balasta, ovaj elektricar mi kaze da ne moze dati garanciju jer navodno crkne od vlage, a cinjenica jeste da su mi crkavali uglavnom kad je kisa. Opet kontam, mora biti nacin da se to zastiti i pitam se da li on to ugradi kako treba, mozda nije ni do balasta, mozda nesto improvizuje kako mu je lakse pa da zbog toga crkne, mozda ga ne montira gdje treba, znam da mi se zalio da je tesko doci njih, a kao i kod mehanicara samo mu ostavim auto i odem na posao, nemam kad da im stojim nad glavom i kontrolisem ih, a vjerovatno bih trebao. Jos mi je cudno sto mi je prvi put naplatio skoro 300KM a drugi put samo 150, pa sam poprilicno izgubio povjerenje.

Siguran sam da ce me oderati u ovlastenom, ali se nadam da cu bar to konacno zavrsiti.

@sonnyblack, znam da su rijetki, ja sam bas imao srece da naletim na ovaj model, iako mi je kao sto sam vec govorio ostala zelja za redizajnom koji mi ima ljepsi prednji dio i LED svjetla.
sonnyblack
VIP Član
garage

Ja kad sam kupio svoj redizajn naletim na PiKu na 2.0 bijeli u fullu, takodje redizajn. Al to je vec bilo poodavno. Jest ljepsi ovaj naprijed al unutra je u principu isto auto. A ja pogrijesih, nije Mahle vec Meyle ali obadva su njemacka brenda, a prije stabilizatora sam uzeo sve Mahle za mali servis pa me povuklo. Ja idem u Blok uskoro da se radi veliki servis, ne zelim da mi se handri po autu kako ko hoce. Jer ima i ovaj start stop sistem, iznenadio sam se koliko majstora nema pojma o tome a kamoli da zamijeni. Ja u Beganovicu pitao za veliki servis (kao jeftinije jer bi ugradili Eurorepair dijelove) ali lik mi pravi predracun i ne racuna da auto ima start stop i da zbog toga ima neki dodatni remen sta vec. Nisam ni ja dobro pohvato pa da ne pametujem, ali znam da ova auta na velikom servisu zahtijevaju zamjenu jos nekog dijela.

Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 748 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Ma ne vjerujem da je to od vlage, sanse nema. Pogledaj kod nekog ko se bas sa tim bavi, nek ti preporuci dobre balaste, sa garancijom.. 150KM da te izadje i cao..

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 109 puta
 pohvaljen: 146 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

sonnyblack je napisao/la:Pozdrav
...Kad je majstor skinuo originalne i kad smo uporedili s ovima Mahle, iznenadili smo se pravo koliko je Mahle robusniji i kvalitetniji. Jest da je skuplji od ostalih (ne nam da li je od originalnog - iako cijena nije mjerilo jer na originalnim je skoro dupla marza) ali vrijedi svake marke i nemam vise problema sa stabilizatorima.
Zet mi je radio u auto dijelovima prije, marža je otprilike 100% minimalna na sve, neki prodavci čak idu sa 200%, sitnice nekakve idu po 300-400% pa i više. :ljut:
Start stop sistem nema nikakav dodatni (mikro) remen koliko znam nego je samo ovaj koji ima jači jer preko njega pali, obični bi vjerovatno kratko trajao odnosno pokidao bi ga... Za španere ne znam, kod nas su dva samoštelujuća a bez start stop sistema ne znam kakvi idu... Meni nisu mijenjali odmah uz veliki servis jer kao nije trebalo međutim španeri su riknuli 15.000 posle tako da sam samo ruke bezze dva puta platio, izašlo bi me jeftinije da sam sve odradio odmah. Što se tiče velikog servisa, ja sam imao predračun na oko 500-520KM sa svim, u ovlaštenom (onaj što ga ti ne voliš :green: ).

Kolega Worf, što se tiče problema sa balastima, vjerovatno je ugrađivao nekvalitetne, nemoguće da tako brzo odu, kod mene su gotovo najjeftiniji pa rade evo sad će u novembru 2 godine, nikad sijalica nijedna nije otišla a ni balast niti ikakve greške prijavljuje, nula problema.

Nije mi samo jasno šta ti je naplatio 300 i 150KM, tu popravku/zamjenu balasta?!

Kako kolega Avicii reče, za 150KM se kod nas mogu kupiti odlični setovi (koji su vani otprilike pola te cijene), a sigurno i ti balasti koji su potrebni za fabričke xenone.
slika
sonnyblack
VIP Član
garage

Znam da ide neki dio dodatno, pa sam remen pomenuo mahinalno (nisam bio upucen). A to za marzu, svojim ocima sam gledao u Peugeotovu bazu cijena ovdje (nebitno gdje tacno) i uspio sam zraknut cijene za 3 dijela:
Jedan dio je bio: oko 3KM nabavna i cijena za kupca skoro 7KM.
Drugio dio je bio mislim 22KM nabavna a cijena za kupca preko 40. Treci dio je bio +120KM nabavna i naravno dupla za kupca. Vjerujem svojim ocima :)

Stefane, kad bi mi veliki servis bio 4 marke u tom ovlastenom, ne bih otisao...

Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Nije ni meni jasno kako su tako brzo otisli ni kako je razlika u cijeni, valjda vidi da sam ja stalno u zurbi i da mi se ne da provjeravat pa me sigurno i zapalio. Ili nisu bili kvalitetni ili nesto ne uradi kako treba, mozda ih stavi na mjesto gdje bas dolazi puno vode, nisam bio tu pa nisam vidio ni gdje je stajao originalni ni gdje je ove stavljao.
Inace, kod mene svjetla prate krivinu zavisno od polozaja volana, ne znam koliko to utice na cijenu balasta i da li je zbog toga cijena realna.
Prvi put kad mi je stavio neki zamjenski, to nije radilo pa je onda navodno stavio neki skuplji sa kojim je radilo, ali ne dugo.

Sutra mi je termin u Bloku pa cu vidjeti sta ce mi oni reci, javim ovdje svakako.
Hvala svima na savjetima. :ok:

@sonnyblack u pravu si, unutra je isti auto, odnosno mozda ima nekih zanemarljivih razlika.
Moja logika kod auta je da mi je najbitnija unutrasnjost, jer to je ono gdje najvise vremena provedem, vanjski dio vidim samo kad ulazim i izlazim. :green:
mara-
Site Admin
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 172 puta
 pohvaljen: 322 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Ne možete porediti fabričku ugradnju xenona i naknadnu. Nije to isto, niti se može računati da je dovoljno dobar bilo kakav aftermarket balast za originalnu ugradnju. Fabrički sistem xenona je dosta složen i ni blizu nije što mi ovo naknadno ugradimo.
Odgovori

Natrag na “Serija 3”