1.4 HDi - P207 - (Potrošnja) Ulje + Brava

Odgovori
Hymir
Početnik
Vozim: Peugeot 308 + 207
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

1.4 HDi - P207 - (Potrošnja) Ulje + Brava

Post Postao/la Hymir »

Evo drugo javljanje pa odma' po belaju što bi rekli kod nas. :tuga: :D

Sutra moj 207 1.4 HDi sa 233xxx pređenih kilometara ide na mali redovni servis koji radim svakih 10 tisuća, znači svi filteri + ulje, a svakih 20 tisuća + filter goriva. Također mijenja se i "klapna gasa" - dozator zraka, danas stigao nov, 292 KM nov, za polovan traže ~150 KM. :facepalm:

Zanima me sljedeće, pošto se auto vozi više manje 5-10 km gasi - pali, a do sada sam sipao 5w-40 Total 9000, a primijetio sam da u ovih 10 tisuća na šipci padne ispod pola, da li je vrijeme s obzirom na kilometražu da pređem na gušće ulje, npr. 10w-40.

Koliko je to pametno, da li mogu to uraditi bez prevelikog razmišljanja, čak mislim da sam jedno vrijeme sipao 10w-40, pa onda na moj prijedlog da je moj mehaničar počeo da koristi 5w-40, pošto je preporučeno, a računam rjeđe ulje zimi radi turbine da prije postigne željena svojstva. :)

Moram napomenuti da sam dobio komentar od kolege da je motor prljav na jednom mjestu te da sigurno tu gubi ulje, dok majstor tvrdi da je krajem '16 kada je rađen drugi veliki servis na 220 tisuća nije vidio nigdje nikakav problem. Da li postoje neke "slabe točke" koje se mogu provjeriti što se tiče ovog problema?

Također vidio sam da se kao mana 1.4 HDi spominje neko sito prije turbine koje se zna začepiti, da li može netko ukazati malo više na taj problem, gdje se sito nalazi, čisto da i to sutra provjerimo.

Drugi problem koji mi se nedavno pojavio jeste da mi brava na gepeku ili prtljažniku, prestala da radi. Pokušao sam sve, zaključaj sa vana, iznutra, svaki put moram spustiti zadnja sjedala i ručno otvoriti na onu malu plastiku. Uspio sam skinuti samu ručicu brave, bila je prljava, kada sam je vratio brava je proradila par puta onako na prazno, čuo se onaj klik-klik, kada sam zatvorio, opet nije htjela reagirati tj. otvoriti.

Da pokušam kontakt sprejom očistiti iznutra? U službenom kada sam naručivao klapnu gasa, bez pregleda rekoše da je do nekih mikro prekidača, pretpostavljam da se mora čitava ručica naručiti nova?

Ekipa, hvala unaprijed! :good:
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Re: 1.4 HDi - P207 - (Potrošnja) Ulje + Brava

Post Postao/la kula »

Mozes preci na 10w 40 nece biti nikakvih negativnih posljedica , pa onda prati potrosnju . naravno to gdje ti je motor prljav operi i prati da ti se nece pojaviti tragovi ulja.
Sto se brave tice sigurno ti je otisao mikroprekidac , e sada nisam siguran da li se on sam moze popraviti , neko od kolega je radio nesto oko toga e sada da li je mijenjao ili ocistio ne bih ti znao....
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Za ručicu gepeka, ne moraš naručivati kompletnu može se popraviti. Otvori je, očisti konektor i pogledaj polugu da li je ispravna, očisti i podmaži zupčanik za prenos. Imaš negdje na forumu DIY za 307, a to je slično, sretno sa radovima.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Tom
Moderator
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: 204, 208, 308
Motor: 1.6 hdi
Ima zahvala: 241 put
 pohvaljen: 482 puta
garage

Post Postao/la Tom »

1.4hdi nema sito kod turbine, to ima 1.6.
Predji na drugo ulje pa prati kako se ponaša pri paljenju kad je hladnije.

Otisao ti je mirkoprekidac vjerovatno na gepeku, cesto stradaju kod Puga, vlasnici 307 su se najčešće žalili na to.

Ako ti troši ulje onda je motor zreo za otvaranje, ako ga prosipa mora postojati trag, provjeri dihtung na deklu, on često strada.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
Hymir
Početnik
Vozim: Peugeot 308 + 207
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la Hymir »

Gepek je sređen, majstor je uradio nešto, vjerojatno očistio, uglavnom sad radi pa ćemo viditi dalje.

Odrađen servis, poslao me da operem motor u lokalnu autopraonicu, vidio je na par mjesta prljavo, ali kaže pranje pa da vozim dan dva pa onda opet kod njega.

Spomenuo je nešto račvu - termostat i gumice kod (vodene?) pumpe, ali kaže da se opere motor sa obije strane pa će znati više, a da na ovoj kilometraži ne bi bilo loše sve pregledati. Moram naglasiti da ima i tragova vode tj. antifriza kod motora, tako da je vjerojatno i tu problem, pošto sam primijetio da gubi pomalo vodu iz posude.

Ulja poslije 10 tisuća je bilo nešto manje ispod 50% ili točno 50%, a koliko vidim staje u njega 3.75L. Auto provede 99% vremena na kraćim relacijama.

Može slika gdje dođe i kako izgleda taj dihtung dekla? Za pranje motora, treba li posebno neki dio motora zaštiti od vode, može savjet. :yes:

Možda najbolje da odradim pranje, vozim pa da vidimo ima li tragova ulja, ako ne onda mi motor pije... :shlag:
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Ovo je primjer dekla ili poklopca motora (sad ne znam da li je kod tebe isti) i ispod njega se nalazi dihtung koji zna pustati ulje.

slika

Ne trebas nista zasticivati. Uzmi tecnost za pranje motora ili ako imaju nesto tako u praonici i onda sve dobro isperi. Jedino nemoj po alternatoru bas direktno prskati..

Sto se ulja tice, pokusaj kao sto si naveo sa 10w-40, mislim da bi ti trebalo smanjiti potrosnju :yes:
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”