308 2.0 HDI 140HP

301,305,306,307,308,3008,309
Odgovori
Worf
VIP Član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: Peugeot 308 T9 2.0 110kw
Motor: 2.0 BlueHdi 110kw
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 5 puta
garage

Re: 308 2.0 HDI 140HP

Post Postao/la Worf »

I ja mislim da to nije isto kad su fabricki, i da mozda ne podnosi dobro te zamjenske.

Jutros sam odvezao auto u Blok i ostavio im, te produzio na posao.
Kasnije me zovu i kazu kako imam problem sa nekim crijevom za tekucinu za hladjenje koje je puklo, i da pusta vodu i da ne bih smio ovako voziti.
Objasnim im da voda jeste curila ali da je problem rijesen zamjenom cepa, a on mi na to kaze da nije i da i dalje curi, da mozda ima u posudi ali da to ne znaci da ima u sistemu. Malo mi je to cudno, ali hajde, rekao sam im da zamijene. Kazu crijevo nije skupo, ali je tesko doci do njega i oko 150KM bi sve zajedno kostalo. Ne mogu mi danas zavrsiti i ostace jos sutra auto kod njih da to urade.
Sto se tice stabilizatora, kaze da su oni ok ali da su otisle krajnice. Nemaju dijelove na stanju, pa mi ne mogu to sad rijesiti, cijena bi bila oko 300KM.

Sto se tice balasta, kazu dijagnostika ne ocitava u cemu je problem, pa ce kaze probati da stave balast sa druge strane da vide jeli do njega.
Kaze da ce provjeriti cijenu originalnog balasta koji bi treablo naruciti, ali da misli da je 400-500KM :slin:
Jos mi i sam savjetuje da odem nekom elektricaru da mi to uradi sa zamjenskim, a vec sam dao 450Km za to, tako da cu jos razmisliti sta da uradim.
Kaze oni daju garanciju godinu dana.

Sve u svemu, utisak vezan za Blok mi je za sad dosta pozitivan, svidja mi se sto nisu nametljivi i sto su mi rekli kako ce mi napraviti predracun koliko bi kostalo, pa da ja onda razmislim gdje cu to raditi, znaju da su skuplji i nekako im je to ok pristup. Do sad nisam cuo neko pljuvanje po majstorima koji su radili na autu, a to dosta majstora vole raditi.
Pozitivno je i to sto kad su primili vozilo, zastite najlonom sjediste i volan, kako se ne bi isprljao dok majstori rade.

Suhveli mi je ova prica sa tim crijevom, ne znam koliko je realno da u posudi ima vode a da u sistemu nema, i da li je to realno da toliko kosta zamjena. Cak je rekao da prema njihovim normama pise da za to treba 2 sata, a realno treba 5, medjutim oni moraju naplatiti kao da je dva sata, to mi djeluje ko suplja prica. Ako nista, i da jeste tako, sigurno ima i obrnutih situacija gdje naplate dva sata za nesto sto je realno pola sata.

Sve u svemu, sutra bi mi trebali rijesiti samo to crijevo, za ostalo mi se svakako valja jos peglati.
mara-
Site Admin
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

300km za krajnice??? To mi nikako ne zvuči dobro. Pa ja sam prije par godina 15 maraka platio jednu krajnicu, neka je 3 puta skuplje za 308 a sigurno nije, ne može biti toliko.

Ti si možda trebao za taj Xenon da vidiš sa Ligom, čovjek rastura sa tim. Evo ti njegov profil na piku. https://www.olx.ba/profil/Liga
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Sto se crijeva tice ne znam sta je tacno u pitanju, ali eto valjda je tako.. Krajnice, poslusaj me molim te, ne bacaj pare bzvz.. promjeni to kod kakvog majstora, krajnica kosta oko 20-30 KM otprilike za vecinu auta.
karabajastart
VIP Član
Vozim: Peugeot 206
Ima zahvala: 201 put
 pohvaljen: 141 put
garage

Post Postao/la karabajastart »

Ne bih da solim pamet,mozda si nešto pogrešno napisao ali ako odes sutra i das 300 km za krajnice,za mene si lud covjek,ljudi veliki servis odrade za 300 km,odi sutra čim prije po auto i ostavi se tog servisa,nađi nekog solidnog majstora,kupi sam dijelove i završi to.

Sent from my E2303 using Tapatalk
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Hvala svima na savjetima, a ne bojte se, svakako ni nemaju krajnice na stanju u Bloku pa to i ne mogu sutra zavrsiti, sutra cu samo to crijevo, najvjerovatnije cu otici kod svog majstora da mi zamijeni krajnice. :green:

@mara- hvala za link, kontaktiracu ga da vidim moze li mi sta uraditi.
sonnyblack
VIP Član
Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la sonnyblack »

Druze ja krajnicu mijenjao u AS Dedovic, Peugeot servis i rade s original dijelovima ali nisu ovlasteni. Platio 68KM, 38KM krajnica i 30 ruke s tim da su mi jos nesto cackali po autu. Kakvih ba 300KM? Jedino ako je htio i lafetu da mijenja :/
A to za normu je istina, ako je njima norma 2h za odredjeni dio, oni moraju toliko naplatiti, bez obzira koliko majstor radio na tome.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Sad kontam, mozda sam i ja nesto pogresno cuo, nemam pojma, trazicu da mi fino napisu sve koliko bi kostalo, cisto da znam, av ejrovatno cu raditi kod svog majstora, ako ga uspijem uhvatiti jer mu je uvijek guzva.

Danas su me malo iznervirali, ne zovu cijeli dan, ja ih nazovem da vidim sta je sa autom, kaze mi da provjeri pa ce me nazvati.
Opet ne zovu, ja nazovem, kaze mi lik tek poceli rastavljati, ne mogu prije ponedjeljka zavrsiti. Meni dolazi vikend sa slobodnom subotom i ostao sam bez auta. :omg:
Razumijem da imaju posla, ali mislim da su mogli ipak odmah reci da nece biti do ponedjeljka, uzeo bih auto i doveo iduce sedmice, a ne ovako, ovo im je veliki minus od mene.

Sto se tice Dedovica, sjecam se da su oni prije bili ovlasteni servis, zasto vise nisu?

Znam da je to istina za normu, nego mi je bezveze ta prica kako je to vise posla nego po normi, sigurno to ne pricaju kad je obrnuto.
sonnyblack
VIP Član
garage

Ne bih rekao. Kad sam ja u BL u ovlastenom Peugeot servisu mijenjao cilindar ABS-a (greskom njihovog majstora procijenjeno da ga treba zamijenit), rekli su mi da je norma oko 2.5h a da realno treba najmanje 4-5h da se zamijeni. Licno se uvjerio, stajao sam kraj majstora svo vrijeme, dio je zavucen negdje ispod volana a iznad papucica i morao je pola motora vani izvadit da dodje do dijela. Na kraju kad smo ustanovili da to nije kvar (ustvari da nije bilo nikakvog kvara) ljudi mi ostave taj nov dio a sebi uzmu stari dio jer se nije isplatilo ponovo vracati. I nisu mi naplatili jer su oni pogrijesili ;)

mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Ne zna se šta se desilo, bilo je 3-4 ovlaštena servisa u Sarajevu i iz nekog razloga su svi ostali bez licence, i samo je Blok ostao ovlašteni.
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

sonnyblack je napisao/la:Ne bih rekao. Kad sam ja u BL u ovlastenom Peugeot servisu mijenjao cilindar ABS-a (greskom njihovog majstora procijenjeno da ga treba zamijenit), rekli su mi da je norma oko 2.5h a da realno treba najmanje 4-5h da se zamijeni. Licno se uvjerio, stajao sam kraj majstora svo vrijeme, dio je zavucen negdje ispod volana a iznad papucica i morao je pola motora vani izvadit da dodje do dijela. Na kraju kad smo ustanovili da to nije kvar (ustvari da nije bilo nikakvog kvara) ljudi mi ostave taj nov dio a sebi uzmu stari dio jer se nije isplatilo ponovo vracati. I nisu mi naplatili jer su oni pogrijesili ;)

Svaka cast, to je bas fer od njih da urade, generalno bi majstori to trebali da rade, a ne zamijene ti i naplate dio skupa sa rukama, i onda nije to, hajmo probati nesto drugo.
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Konacno danas preuzeo auto. Izaslo me 200KM promjena crijeva i permant, nije bas malo ali bar su izgleda otkrili pravi problem, dok moj majstor nije.

Za svjetla mi nisu stigli pogledati, morao bih im ostaviti auto na jos jedan dan, a to mi je vec previse. Zamolio sam da mi jave tacnu cijenu originalnog balasta, kao i ostale stvari koje bi trebalo raditi - krajnice i grijaci goriva, to sam zaboravio pomenuti da su mi rekli. Prosle zime je poprilicno tesko palio na minusima, tako da vrlo vjerovatno da jesu grijaci dotrajali.
Sutra ce mi dakle poslati predracun zas sve te radove, pa da vidim koliko bi me sve kostalo, i bas da vidim da li sam pogresno cuo za tih 300KM za krajnice, mozda su mi to rekli za grijace. Najvjerovatnoje je da cu to sve ipak raditi kod svog mehanicara, ali nije lose da mogu uporediti cijene.

Ne znam jos samo sta cu za balaste, javio sam se onom liku sa pik-a sto mi je Mara dao link, ali mi nije nista odgovorio, a bio je online.
Vjerovatno cu sutra opet otici elektricaru koji mi je ovo i mijenjao, da reklamiram.
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Nazovi ti njega, u gužvi je obično, najbolje je telefonom da mu objasniš. Ja sam sebi naknadno ugradio kod njega. 18 mjeseci garancija, to niko ne daje. Jednom mi je jedan crko, bez ikakvog problema zamijenio.

A znam da je i original imao balaste, samo su skuplji, kod mene naravno ne mogu original jer nije ništa originalno za xenon. :green:
micija
VIP Član
Vozim: Peugeot 5008
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 27 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la micija »

Ma grijac da li je crkao ustanovi diagnostikom a ako nije nista se to ne dira,jos da ga zalomi u glavi pa napravis jos veci problem. Mozda je vracao naftu pa tesko palio tj duze verglao ili akumulator slab ili ko zna sta jos.
Worf
VIP Član
garage

Post Postao/la Worf »

Zvao sam danas tog elektricara sa PIK-a, nije mi se javio, ali hvala u svakom slucaju za preporuku. :ok:
Posto mi se zuri jer u petak idem na put i vozicu nocu, otisao sam opet svom elektricaru.
Bio je fer, potrudio se odmah da otvori, stvarno jeste malo komplikovano za doci do balasta, otvorio ga i stvarno se vidi da je vlaga usla. Uspio ga nekako ocistiti i proradio je. Onda je prije sastavljanja balasta stavio neko sredstvo koje bi trebalo pomoci da ne prolazi vlaga, pa vidjecemo koliko ce pomoci, sad za sad mi radi. Nije mi htio uzeti nista para, bio je fer, pa sam ga castio. Sad za sad rade svjetla.

Dobio sam jutros predracun iz Bloka, jedna krajnica 62,14, a trebaju obje da se zamijene, mehanicarske usluge 160KM. Nisam samo siguran da li se te usluge odnose samo na krajnice, mislim da ne, vjerovatno i na zamjenu grijaca. 4 grijaca su 141,95, sve cijene su bez PDV-a.
Original balast kosta 655,39 + pdv :slin: :slin: Iskreno se nadam da necu stvarno morati kupovati originalni.

Jos se nadam da cu uspjeti da uganjam svog majstora u toku sedmice da mi zamijeni krajnice i grijace.

Rekli su mi iz ovlastenog za grijace, vjerovatno su dijagnostikom utvrdili. Nisam im govorio za probleme sa paljenjem od prosle zime, samo sam trazio jedan generalni pregled auta, tako da su sigurno to utvrdili dijagnostikom.
Sto se tice paljenja od prosle zime, nije do akumulatora jer mu je tad bilo malo vise od godinu dana.
Uspijevao sam upaliti, ali sam morao bas pravo dugo verglati i motor se bas mucio.
sonnyblack
VIP Član
garage

Otkud toliko da kosta krajnica? Ja sam u AS Dedovic platio 57KM sa rukama (mislio sam da je skuplje ali nadjoh racun). Krajnica 37 + 20 ruke. Sumnjam da je toliko drukcija da bude skoro duplo skuplja nego kod mene (1.6 eHDI). A i Dedovic radi s original dijelovima. Jedino ako je on ugradio Eurorepair dio obzirom da su isti skoro duplo jeftiniji jer su to dijelovi za vozila starija od 3g.

Odgovori

Natrag na “Serija 3”