Klima uređaj

ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Re: Klima uređaj

Post Postao/la ElComandante91 »

Pa to je plin i tu se ništa ne troši.
Clapton is God!
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 749 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

daki30 je napisao/la:
Avicii je napisao/la:Pa sve je tako kao sto si rekao, s tim da ti mozes regulisati temperaturu -/+ kad ti je ukljuceno AUTO. Recimo kad ti je vruce, stisnes AUTO i namjestis zeljenu temperaturu, recimo na 22, on ce ti sam odrzavati tu temperaturu.. prvo ce ventilator jako raditi, kasnije se sam smanji.
Znači onda da klima uvijek radi, osim ako je ne isključiš u postavkama,hoću reći ne možeš je isključiti na dugme kao kod nekih auta,da dobiješ ono klasično puhanje kao što je bilo nekad.Vjerojatno onda klima troši toliko rashladnog plina zavisno od vanjske visine temperature t.j. koliko treba rashlađivati automobil,zimi ne troši zbog niskih temperatura izgleda da je to potpuno automatizirani sustav,ali ovo su sve moja nagađanja ako nisam u pravu neka me netko ispravi. :citanje: :neznam:
Joj, ne znam sad napamet ovako.. gdje je ovaj Zulle, kad treba nigdje ga :joj: Nije mi samo jasno kako dobijes to da ti pise na displeju A/C off, sta tad uradis? Ne bi trebala stalno da radi klima ja mislim.. de jos malo prosupaj, pokusaj ovo dugme od ventilacije skroz okrenuti kao da smanjujes ventilaciju, hoce li onda pisati da je off?
daki30
Aktivan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDI
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la daki30 »

mara- je napisao/la:Pa to je plin i tu se ništa ne troši.
Pa zasto onda treba puniti klimu nakon nekog vremena?
daki30
Aktivan član
garage

Post Postao/la daki30 »

Avicii je napisao/la:
daki30 je napisao/la:
Avicii je napisao/la:Pa sve je tako kao sto si rekao, s tim da ti mozes regulisati temperaturu -/+ kad ti je ukljuceno AUTO. Recimo kad ti je vruce, stisnes AUTO i namjestis zeljenu temperaturu, recimo na 22, on ce ti sam odrzavati tu temperaturu.. prvo ce ventilator jako raditi, kasnije se sam smanji.
Znači onda da klima uvijek radi, osim ako je ne isključiš u postavkama,hoću reći ne možeš je isključiti na dugme kao kod nekih auta,da dobiješ ono klasično puhanje kao što je bilo nekad.Vjerojatno onda klima troši toliko rashladnog plina zavisno od vanjske visine temperature t.j. koliko treba rashlađivati automobil,zimi ne troši zbog niskih temperatura izgleda da je to potpuno automatizirani sustav,ali ovo su sve moja nagađanja ako nisam u pravu neka me netko ispravi. :citanje: :neznam:
Joj, ne znam sad napamet ovako.. gdje je ovaj Zulle, kad treba nigdje ga :joj: Nije mi samo jasno kako dobijes to da ti pise na displeju A/C off, sta tad uradis? Ne bi trebala stalno da radi klima ja mislim.. de jos malo prosupaj, pokusaj ov
o dugme od ventilacije skroz okrenuti kao da smanjujes ventilaciju, hoce li onda pisati da je off?
Kad okrenem dugme ventilacije pise off,ali onda sam ugasio I ventilator.Na displayu udjem u postavke klime I tamo ima a/c on ili off,kada tu ugasim klimu mogu pokrenuti ventilator da puse,ali je klima off,takodjrr tu mogu promijeniti dvozonsku klimu u jednozonsku.
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 749 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

daki30 je napisao/la:Kad okrenem dugme ventilacije pise off,ali onda sam ugasio I ventilator.Na displayu udjem u postavke klime I tamo ima a/c on ili off,kada tu ugasim klimu mogu pokrenuti ventilator da puse,ali je klima off,takodjrr tu mogu promijeniti dvozonsku klimu u jednozonsku.
Pa evo mislim da si ovim sam sebi odgovorio sve sta i kako :yes: Znaci, normalno da ces vecinu vremena drzati sve na off (kad okrenes dugme ventilacije) ako ti ne treba ni hladjenje ni grijanje, tada nista nije upaljeno i nista se ne trosi.
Kada je a/c off, mozes rucno da stavis neku jacinu ventilacije (rucno podesis zeljenu jacinu izduvavanja) ili na tipku AUTO (podesis samo zeljenu temperaturu), tada radi samo ventilator. U tom slucaju povecanjem ili smanjenjem zeljene temperature dobijas grijanje, odnosno hladnjenje (obicno izduvavanje ventilatora).
Kada je a/c on, klima radi! Imas hladjenje, znaci radi ventilator i hladi freon (sto ti kazes, tad se trosi).. a podesavas manuelno ili na AUTO kao sto sam gore objasnio.

Opet kazem, ja mislim da je bi ovako trebalo biti, Zulle ce me ispraviti ako sam sta pogrijesio, on je vican sa 407cama ;)
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 172 puta
 pohvaljen: 323 puta
garage

Post Postao/la mara- »

daki30 je napisao/la:

Pa ako trebaš onda ti pušta negdje. A ne treba mješati ovo sa redovnim servisom klime. A to podrazumjeva zamjenu ulja u kompresoru, i istina da se dopuni malo, najviše 10-20 grama, ali to je ništa. Najbitnije je dakle ulje, a da bi se zamjenilo mora se izvući plin, pa ponovo ubaciti sa uljem.
daki30
Aktivan član
garage

Post Postao/la daki30 »

mara- je napisao/la:
daki30 je napisao/la:

Pa ako trebaš onda ti pušta negdje. A ne treba mješati ovo sa redovnim servisom klime. A to podrazumjeva zamjenu ulja u kompresoru, i istina da se dopuni malo, najviše 10-20 grama, ali to je ništa. Najbitnije je dakle ulje, a da bi se zamjenilo mora se izvući plin, pa ponovo ubaciti sa uljem.
Ja sam prije godinu dana punio klimu bila je skoro prazna, nadopunio sam 600 gr,sve provjerio nigdje ne pušta,otada radi bez problema,kako se onda mogla isprazniti skroz,prosli vlasnik mi je rekao da je nije nikad punio otkada je prestala hladiti.
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Post Postao/la zulleee »

Vidite da mozete i bez mene pricati o klimi :D . Sve ste rijesili,ono sto te mucilo je to da nemas dugme na tabli i ako je podesena klima ona ce radit sta god da ukljucis ili iskljucis na tabli,il bilo na AUTO il ne.
daki30
Aktivan član
garage

Post Postao/la daki30 »

zulleee je napisao/la:Vidite da mozete i bez mene pricati o klimi :D . Sve ste rijesili,ono sto te mucilo je to da nemas dugme na tabli i ako je podesena klima ona ce radit sta god da ukljucis ili iskljucis na tabli,il bilo na AUTO il ne.
To me je i zanimalo znaci ako klimu nisam iskljucio u postavkama ona radi uvijek bilo hlađenje,grijanje , opcija AUTO itd.Zulleee jeli je ti ikad gasiš u postavkama ,recimo zimi ili ti uvijek radi?
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Ne znam šta da ti kažem, ne bi trebala toliko da ti isprazni, teoretski ne bi nikako trebala jer je to zatvoren sistem, mada se zna desiti da fali 10-20 grama. A možeš i zimi držati na Auto, i klima će ti se paliti zavisno od vanjske temperature, nisam sad siguran tačno, ali ispod određene temperature vani, klima se ne pali.
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Post Postao/la zulleee »

Daki uvijek mi je upaljena klima,jedino ako mi bas ne treba postavim onaj kruzic na off i otvorim prozore,nisam osjetio da slabije vuce ako klima radi a i potrosnja je zanemarivo veca a kada se istrosi nije skupo ni dopuniti je,tako da se ne brines nemoj se zezati tamo po opcijam da gasis ili palis :D
daki30
Aktivan član
garage

Post Postao/la daki30 »

zulleee je napisao/la:Daki uvijek mi je upaljena klima,jedino ako mi bas ne treba postavim onaj kruzic na off i otvorim prozore,nisam osjetio da slabije vuce ako klima radi a i potrosnja je zanemarivo veca a kada se istrosi nije skupo ni dopuniti je,tako da se ne brines nemoj se zezati tamo po opcijam da gasis ili palis :D
Ma nije bitno punjenje klime to je 50-60 km na punu gramažu ovdje kod mene,nego samo zanimalo način rada klime kod 407-ice!!! :cool:
neretva 1
Napredan član
Vozim: 407
Motor: 1.6 HDI
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 14 puta
garage

Post Postao/la neretva 1 »

Zatvori sve prozore, uključi AUTO, naštimaj na 21 ili 22 i uživaj☺
hamza
Napredan član
Vozim: Peugeot 508
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 35 puta
garage

Post Postao/la hamza »

pisao sam u nekim postovima prije da me klima zeza, 4 puta punio i za mjesec dana nema plina u sistemu, i danas isao u citroenov servis i oni provjeravali, ispitivali kako kazu sve redom osim onog unutra isparivaca kako ga zovete. jos je kaze on ostao i najvjerovatnije da tu pusta, ali ne mogu nista dok to ne poskidaju za sta ima treba dan vremena. jel imao ko iskustva sa tim da mu bas tu pusta gas iz sistema? i koliko bi to kostalo. kod mene mjesec dana bude i nema vise. u pitanju je pezo 207.
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Mogu ti samo reći da bi koštalo previše da ti to radi bilo koji ovlašteni. Oni to po propisanom radnom satu naplaćuju, a da bi došao do isparivača mora se skidati tabla, a mislim da bi to kod njih bilo jedno 500km. Pa jesu li ubacivali boju da vide pušta li negdje?
Odgovori

Natrag na “Ostalo”