Zamjena solja amortizera-skidanje amortizera!
-
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307, audi a6 4f 3.0 tdi
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 18 puta
-
Re: Zamjena solja amortizera-skidanje amortizera!
Nije bilo kod ovih mojih, narucili iz zenice, kaze doci ce u toku dana, medjutim nije, al je dosao sutradan, rijesio sam to prije par dana
- elvis88
- Početnik
- Vozim: pežo 307
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Ja sam bio kod majstora zbog tog nekog skripanja, i frajer mi kaze kako su otisle te solje amortizera. Kupim, ne znam koliko para, i zamijeni mi. Tek kad je zamijenio počelo je da skripi nenormalno. Pogotov kad auto stoji, pa hocu da smotam lijevo ili desno. Sta bi sad moglo biit? Opruge, ili sta vec?
- Struja
- VIP Član
- Vozim: 508
- Vozim: 508 RXH
- Motor: 2.0 135kw
- Ima zahvala: 16 puta
- pohvaljen: 45 puta
-
Svaka cast na DIY i ja sam negdje pisao bas da sumnjam na ove lezajeve da su mozda fasovali,kazu nije skupo,nije problem zamijeniti,samo se cini ipak vremenski ima posla
1921
1921
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Ne znam kako ti taj majstor nije primjetio da je sta drugoelvis88 je napisao/la:Ja sam bio kod majstora zbog tog nekog skripanja, i frajer mi kaze kako su otisle te solje amortizera. Kupim, ne znam koliko para, i zamijeni mi. Tek kad je zamijenio počelo je da skripi nenormalno. Pogotov kad auto stoji, pa hocu da smotam lijevo ili desno. Sta bi sad moglo biit? Opruge, ili sta vec?

Hvala Struja! Ma nema tu nekog posla, nije to nista strasno.. ne znam kako je tacno kod tebe na autu, al ne bi trebalo da je komplikovano. U svakom slucaju, ako su otisli zamjeni pa si miranStruja je napisao/la:Svaka cast na DIY i ja sam negdje pisao bas da sumnjam na ove lezajeve da su mozda fasovali,kazu nije skupo,nije problem zamijeniti,samo se cini ipak vremenski ima posla
1921

- elvis88
- Početnik
- Vozim: pežo 307
- pohvaljen: 0
-
Pregledao je to on ponovo, i nije mogao da nadje kvar, malo podmazivao te solje, ali nista. nakon toga nisam imao zivce ponovo ici njemu. Ako znate kakvog dobrog majstora u Zivinicama, i okolini javite.
- Miki 307
- Aktivan član
- Vozim: Peugeot 307
- pohvaljen: 3 puta
-
Da li postoji kakva online stranica, da npr. po šasiji doznaš koji OEM broj tačno federa ide za moj tip auta ? Trebam mjenjati federe pa me zanima da ne promašim tip, i da onda ne ispadne druga visina. Hvala ako neko zna
- Avicii
- Moderator
-
Ne znam za br, ali na federima postoji boja. Dakle, kad skines federe na njima treba da bude oznaka u boji, npr. zuto-plavo-bijelo. Trazi opruge sa istom tom kombinacijom boja i ne mozes masiti.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
- Miki 307
- Aktivan član
-
Znam ali šta ako hoču da uzmem nove npr. od firme Bilstein, nemaju oni novi te farbne oznake, samo original to ima, treba da znam OEM broj. Imam plan menjati federe jer su hrđavi previše, pa reko usput dal da menjam i tu gumu, ležajeve gore i dole onu podložnu gumu ? Kakav savjet
- Avicii
- Moderator
-
Ja kada sam kod sebe htio mijenjati zadnje, prodavac u auto dijelovima mi rece da im se ti zamjenski nisu bas najbolje pokazali, ne sjecam se sad marke, tako da sam uzeo polovne, dobro ocuvane. A sto se tice solja amortizera i lezajeva, vidjeces u kakvom su ti stanju kad skines, ali nije ti to puno ni skupo pa kad vec skidas, zamjeni.
- Struja
- VIP Član
- Vozim: 508
- Vozim: 508 RXH
- Motor: 2.0 135kw
- Ima zahvala: 16 puta
- pohvaljen: 45 puta
-
Iduci mjesec ide zamjena solja na mojoj 5008,opet se pojavio zvuk,kod motanja na punom,opasna je kisa bila vjerovatno vlaga dosla do solja tj guma i iduci mjesec cu da ih rijesim :)
- Miki 307
- Aktivan član
-
Zanima me kolika je potreba pored one ležaj šolje spreda gore na amortizeru da se menja i ova guma iznad federa gde se upaše na amortizer ?
http://www.ebay.de/itm/FEBI-BILSTEIN-An ... SwuspY~2Lo
http://www.ebay.de/itm/FEBI-BILSTEIN-An ... SwuspY~2Lo
- dejca
- Aktivan član
- Vozim: Peugeot 307 HDI 2.0 66kw Karavan
- Ima zahvala: 5 puta
- pohvaljen: 10 puta
-
Kod mene se cuje ostro skljocanje ali samo na mokrom putu, kako ga ja cujem gore desno se cuje zvuk i predpostavljam da je solja amortizera. Desna uvek prva strada jer je desna strana puta i uvek vise mokra. Planiram kad otopli da to rasturim i zamenim, samo stege za opruge moram da nabavim.
U sredini ima kljuc za imbus to bi se moglo iskoristiti za kontru.Avicii je napisao/la:Tesko se moze odvrnuti bez pistolja jer ti kad onako kljucem krenes odvrtati, okrece se citav amortizer, tj. onaj srednji dio (sipka), u amortizeru. Onako ga pistolj naglo 'pukne' i odmah odrvrne. Probaj, al bas mislim da ces tesko to odvrnuti rucno.
- Avicii
- Moderator
-
A sad se tacno je sjecam, davno sam ovo radio, ali mislim da je taj imbus bas mali da bi njime drzao kontru za npr. 18-ku maticu. Ali mozes probati.. bitna je poluga 

- Philby
- VIP Član
- Motor: 2.0 HDi, 66 kW
- Ima zahvala: 33 puta
- pohvaljen: 159 puta
-
Ovaj odvrće sa dva ključa, mada ko nema baš kvalitetne imbus ključeve neka ne pokušava. Smotaće ga ko špagete. :)
- dejca
- Aktivan član
- Vozim: Peugeot 307 HDI 2.0 66kw Karavan
- Ima zahvala: 5 puta
- pohvaljen: 10 puta
-
Pa ono najbolje je da se prvo odvrti taj gornji šraf pa onda ostalo.
Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka
Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka