prije mjesec dana mi se desi kvar na pumpici za bacanje tekucine na sajbu pumpa radi a tekucina na malznicama samo pjeni,pitam jednog majstora kaze moze se pumpica da otvori i ocisti,i tako ti ja krenem polako ustanovim gdje se nalazi i lagano skidanje prvo sam skinuo neznam sada kako se zove ali to je ona plastika unutarnja iznad gume kod lijevog tocka,prema faru stoji kuciste gdje je smjestena pumpa.otpojio dva crijeve pokusajte kako da zabiljezite gdje koji dolazi ali i ako pomjesate samo ce vam kontra kasnije da baca vodu.e sada lagano kada smo skinuli crijeva otpojimo i kablove koji pumpu napajaju strujom i posle toga lagano lijevo desno povlacimo pumpicu prema sebi najbolje bi bilo da pripremite neku posudu da uhvatite tekucinu koja ce da izadje iz boce,kada to odradimo to je jedan dio posla ja kazem grubi dio a sada idemo na finije radove

pokusati odvojiti ovo dvoje sto je spojeno bijelo i crno lagano nekim ravnim odvijacem od pumpice

kada smo to odvojili sada je vrijeme da odvojimo i to dvoje jedno od drugog najbolje nekim tankim nozicem ali paziti dobro sta da se ne slomije

na jednom od ta dva ce se nalaziti neki kao valjak mali kod mene je kao sto vidite sive boje i bio je zatajio na pola pa je pumpa bacala u oba smjera vodu pa nije mogla da nabije dovoljan pritisak da izbaci

malo sam se mucio pokusavao malo brusnim papirom da skidam ali prilikom svakog vracanja mi se javljalo isto cim baca vodu u jednom smjeru sve je u redu jesam li pokusao da spricam na zadnje staklo ono zablokira i na

i na kraju odlucim da napravim samo da sprica u jednu sajbu to jest prednju a to sam rijesio na jednostavan nacin vidjet ce te da na tom valjku malom ima sa obje strane kao neka guma e sa jedne strane sam je osjekao skalperom do onoga djela dokle se moglo ravno osjeci

pokusao sam vam nekako prikazati na slici ali nije bas uspjelo e sada ja sam zablokirao da mi ne baca voduu na zadnju sajbu i ovu sam stranu sto nisam osjekao okrenu i stavio da dodje na na starnu gdje dolazi crijevo koje vodi ka gepeku i tu gurnuo da sto bolje dihtuje a ovamo gdje je osjeceno sam ubacio jedan manji polu otvoreni prstencic velicine ovoga valjka to sam se snasao i osjekao od neke oprugice male i zaglavio da se valjak ne moze vise micati i to bi bio taj bitni dio posla.sada je potrebno sve ponovo lagano spojiti i vratiti na svoje mjesto,meni i danas radi baca tekucinu veoma dobro stim da sam ja i skidao cijelu bocu gdje dolazi tekucina i oprao vodom jer je bilo sitnog pijeska unutra malo teze je to izvesti pa bi vam preporucio da obicnom vodom isperete pod malo jacim pritiskom stavite crijevo odozgo na poklopac koji se nalazi ispod haube a dole ostavite otvoreno gdje dolazi pumpa iu pustite par minuta da voda ispere taj pijesak,nadam se da ce nekome pomoci,nisam pitao koliko kosta nova pumpa niti koliko bi neki majstor uzeo da to odradi ali predpostavljam da nebi prosao ispod 50 KM a to sam uradio za neka 2 h posla.