popravka pumpe za spricanje vode na sajbu

Odgovori
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 2 puta
garage

popravka pumpe za spricanje vode na sajbu

Post Postao/la tigar1982 »

prije mjesec dana mi se desi kvar na pumpici za bacanje tekucine na sajbu pumpa radi a tekucina na malznicama samo pjeni,pitam jednog majstora kaze moze se pumpica da otvori i ocisti,i tako ti ja krenem polako ustanovim gdje se nalazi i lagano skidanje prvo sam skinuo neznam sada kako se zove ali to je ona plastika unutarnja iznad gume kod lijevog tocka,prema faru stoji kuciste gdje je smjestena pumpa.otpojio dva crijeve pokusajte kako da zabiljezite gdje koji dolazi ali i ako pomjesate samo ce vam kontra kasnije da baca vodu.e sada lagano kada smo skinuli crijeva otpojimo i kablove koji pumpu napajaju strujom i posle toga lagano lijevo desno povlacimo pumpicu prema sebi najbolje bi bilo da pripremite neku posudu da uhvatite tekucinu koja ce da izadje iz boce,kada to odradimo to je jedan dio posla ja kazem grubi dio a sada idemo na finije radove slika pokusati odvojiti ovo dvoje sto je spojeno bijelo i crno lagano nekim ravnim odvijacem od pumpice slika kada smo to odvojili sada je vrijeme da odvojimo i to dvoje jedno od drugog najbolje nekim tankim nozicem ali paziti dobro sta da se ne slomije slika na jednom od ta dva ce se nalaziti neki kao valjak mali kod mene je kao sto vidite sive boje i bio je zatajio na pola pa je pumpa bacala u oba smjera vodu pa nije mogla da nabije dovoljan pritisak da izbaci slika malo sam se mucio pokusavao malo brusnim papirom da skidam ali prilikom svakog vracanja mi se javljalo isto cim baca vodu u jednom smjeru sve je u redu jesam li pokusao da spricam na zadnje staklo ono zablokira i na slikaslika i na kraju odlucim da napravim samo da sprica u jednu sajbu to jest prednju a to sam rijesio na jednostavan nacin vidjet ce te da na tom valjku malom ima sa obje strane kao neka guma e sa jedne strane sam je osjekao skalperom do onoga djela dokle se moglo ravno osjeci slika pokusao sam vam nekako prikazati na slici ali nije bas uspjelo e sada ja sam zablokirao da mi ne baca voduu na zadnju sajbu i ovu sam stranu sto nisam osjekao okrenu i stavio da dodje na na starnu gdje dolazi crijevo koje vodi ka gepeku i tu gurnuo da sto bolje dihtuje a ovamo gdje je osjeceno sam ubacio jedan manji polu otvoreni prstencic velicine ovoga valjka to sam se snasao i osjekao od neke oprugice male i zaglavio da se valjak ne moze vise micati i to bi bio taj bitni dio posla.sada je potrebno sve ponovo lagano spojiti i vratiti na svoje mjesto,meni i danas radi baca tekucinu veoma dobro stim da sam ja i skidao cijelu bocu gdje dolazi tekucina i oprao vodom jer je bilo sitnog pijeska unutra malo teze je to izvesti pa bi vam preporucio da obicnom vodom isperete pod malo jacim pritiskom stavite crijevo odozgo na poklopac koji se nalazi ispod haube a dole ostavite otvoreno gdje dolazi pumpa iu pustite par minuta da voda ispere taj pijesak,nadam se da ce nekome pomoci,nisam pitao koliko kosta nova pumpa niti koliko bi neki majstor uzeo da to odradi ali predpostavljam da nebi prosao ispod 50 KM a to sam uradio za neka 2 h posla.
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Re: popravka pumpe za spricanje vode na sajbu

Post Postao/la zulleee »

Svaka cast na prikazu,slikama,mene zeza desna ta pumpica koja baca na sajbu al mislim da ne moram ovo sve da otpojim al vidjet cemo.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Da ta pumpica cesto pravi problem taj razdjeljnik uvijek zasteka u nekom polozaju najcesce zaglavi da sprica obe sajbe.Tesko da se moze taj "valjcic" srediti da radi kako treba jer vrijeme koristenja i kamenac urade svoje,tako da pomoci, sem zamjene,nema.Nova pumpica u ovlastenom kosta oko 25 KM ukoliko me sjecanje ne vara.Ja sam isto imao takav problem i na otpadu sam nasao od 206-ice za 10 KM i evo vec 2-3 godine nemam problema.

U svakom slucaju :respect: za DIY
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Odlicno odradjeno, svaka cast za post :bravos:
neretva 1
Napredan član
Vozim: 407
Motor: 1.6 HDI
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 14 puta
garage

Post Postao/la neretva 1 »

Vjerovali ili ne ali moj 407 tvornički uopće nema stražnji brisač mada ne znam zbog čega. Čini mi se da mu i ne treba.
Tigre samo nastavi s ovakvim postovima!
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

neretva 1 je napisao/la:Vjerovali ili ne ali moj 407 tvornički uopće nema stražnji brisač mada ne znam zbog čega. Čini mi se da mu i ne treba.
Hahah.. vjerujemo ti, nema ni na jednom 407 :)
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Svaka čast za DIY! :goop:
Clapton is God!
zulleee
Iskusan član
garage

Post Postao/la zulleee »

neretva 1 je napisao/la:Vjerovali ili ne ali moj 407 tvornički uopće nema stražnji brisač mada ne znam zbog čega. Čini mi se da mu i ne treba.
Da ti je 407 sw imala bi.
neretva 1
Napredan član
garage

zulleee je napisao/la:
Da ti je 407 sw imala bi.
Ne mogu vjerovati da su na tome štedjeli...
zulleee
Iskusan član
garage

Post Postao/la zulleee »

Ko ce ga znati da li stede ili je zbog drugog razloga ali tako je.
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

neretva 1 je napisao/la: Ne mogu vjerovati da su na tome štedjeli...
Nisu na tome stedjeli ,nego jednostavno aerodinamika tvoga auta je takva da vrtlozne struje se odvijaju na samome kraju automobila,u tvome slucaju gepeka.Tim gepekom zadnje staklo na tvome autu je udaljeno od vrtloznih strujanja a sam tim i zaprljanja.Iz toga razloga nemas brisac.Dok je kod svih karavnskih izvedbi a i hatchback-a zadnje staklo izlozeno svemu tome i ima brisac ...
....ali odosmo u :offtopic:
neretva 1
Napredan član
garage

Kula majstore svaka čast na objašnjenju ...mada ja sam se malo zezao...pa nisu ludi na autu te klase stedjeti na takvoj gluposti.
Kad pročitam tvoje objašnjenje - nije mi žao što sam se "žalio". :-D
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

:good:
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

zulleee je napisao/la:Svaka cast na prikazu,slikama,mene zeza desna ta pumpica koja baca na sajbu al mislim da ne moram ovo sve da otpojim al vidjet cemo.
zavisi kako ti se ponasa ako brizgaljka na haubi lijeva radi kako treba a desna ne baca onda ti se ta brizgaljka zacepilasamo nije do pumpe a ako obje ne bacaju nikako onda je vjerovatno doovoga kao kod mene stim da pumpa mora da radi
zulleee
Iskusan član
garage

Post Postao/la zulleee »

Kod mene jedna radi jedna ne,tako sam znam u cemu je problem,hvala ti :)
Odgovori

Natrag na “DIY”