Uklanjanje FAP filtera (fizicki)

Odgovori
ro.OXy'
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 SW
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 19 puta
garage

Re: Uklanjanje FAP filtera (fizicki)

Post Postao/la ro.OXy' »

Sasa D je napisao/la:Juce sam iz radoznalosti skinuo fap i oprao ga.Evo kako je izgledao prije pranja:
slika

Ovako izgleda poslije pranja:
slika
Za pranje sam koristio sonu kiselinu i ispiranje vap-om.

Tvoj je cist kao apoteka kakav je nas bio kad smo ga skinuli :omg:
dino4991
Aktivan član
Vozim: Peugeot 407 SW
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 1 put
garage

Post Postao/la dino4991 »

Pozdrav drustvo. Zamolio bih vas za pomoc i par savjeta vezano za ovu temu, naime, prije par dana mi se pojavila poruka da mi je aditiv pri kraju. Do sada nije bilo apsolutno nikakvih problema sa FAP filterom. Nisam jos nista poduzimao niti radio dijagnostiku. Citajuci sve ove postove od pocetka teme, iskreno sam pomalo i zbunjen :think: Razmisljao sam da dokupim aditiva medjutim zbog same cijene u ovlastenom koju traze pokusao sam neku alternativu, i nude tu kojekakvi likovi kojekakve aditive mejdutim sve mi je to sumnjivo puzz Razmisljao sam a i preporuceno mi je skidanje/ukidanje FAP-a medjutim zbog svega sam u dilemi, ne znam sta mi je pametnije od toga. Da li sacekati sa ukidanjem filtera, kupiti aditiv ili odmah se rijesiti belaja i sve to ukloniti? U postovima sam takodje vidio da i sam softwerski dio uklanjanja FAP-a nije nimalo bezazlen i da moze doci do velikih gresaka. Molim za savjet, preporuku i eventualno kontakt nekog strucnog majstora od povjerenja za softwerski dio posla. :help: Pozz svim clanovima
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Ako nisi imao bas nikakvih problema sa regeneracijom i izbacivanjem gresaka u vezi sa FAPom, kupi litar aditiva i pici dalje ;)
dino4991
Aktivan član
garage

I meni je to nekako zvucalo najlogicnije. Dok nema problema ne bih dirao nista. Ima li neko iskustva sa kupovinom aditiva, preko ovlastenog servisa kupiti ili postoji neki povoljniji aditiv? Hvala Avicii
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Najbolje ti je kupiti u ovlastenom , mozda je malo skuplji ali si barem siguran sta si nasuo. Po meni to nije nesto na cemu bi se trebalo stedjeti ukoliko mislis zadrzati Fap filter.
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Probaj kontaktirati ovlasteni servis pa vidi kolke su cijene. Znam da su u Blok-u kad smo zvali za 307 bile oko 150km po litru, a kad smo nazvali Citroen u Vitezu 80km po litru, tako da probaj nazvati i ovlasteni za Citroen ako imas blizu. Tako ti i prodaju ovi privatnici oko 100km po l.

Ako ti je tek sad poceo javljati gresku znaci ima jos aditiva, otidi na kanal ili dizalicu pa nek ti provjere kolko ima aditiva u rezervoaru(na 307 5min posla), jer dijagnostika barem na ovim starijim modelima uopste ne prikazuje tacnu kolicinu aditiva.
dino4991
Aktivan član
garage

Zadrzao bih ga za sada, dok ne pravi nikakve probleme. Medjutim, ako dodje do problema sa samim filterom ne pada mi na pamet da kupujem novi filter, eventualno pokusati ciscenjem istog, bude li bezuspjesno leti van :) Bio sam kod majstora i dok je auto bilo na dizalici moze se vidjeti da u rezervatru ima jos aditiva, a negdje sam procitao da se ta poruka javlja kada aditiv bude na 10%, po nekoj racunici bi trebalo biti 400ml ako ej rezervar 4 l. U ovlastenom servisu Novoprom prodaju 1 l za 100 KM, dok se malo prave blesavi i navodno trenutno imaju samo poakovanja od po 3 l koje dodje 256 KM ili tako nesto. Pokusat cu svratiti do Citroena pa pitati. Hvala svima jos jednom. Definitivno bih pokusao za sada samo sa aditivom
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

Zna se desiti da se na bordu pojavi poruka da fali aditiva,a u stvari aditiva ima dovoljno.Meni se to desilo prosle godine i bez potrebe sam dosuo 1l aditiva.Kad je majstor prikopcao na dijagnostiku da potvrdi uliveni aditiv vidili smo da ga je bilo sasvim dovoljno.Znaci ocitaj prvo na dijagnostici nivo aditiva, a najjeftinija solucija ti je da na otpadu kupis aditiv iz rezervoara od neke 307 i dolijes.Bas jedan lik prije nekoliko dana kupio na otpadu1l za 20km samo mu majstor dolio i odradio dijagnostiku i sve ga kostalo 40km.
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Aditiv za FAP se po pravilu ne dosipa, već se on mora sipati u prazan rezervoar aditiva. Nakon toga se on resetuje u brojaču na dijagnostici, koji počinje sa nule regeneracija. Zbog toga se javi neusaglašeno stanje rezervoara i dijagnostike. Još bih rekao za aditive, da ima različitih aditiva po tehničko-tehnološkim karakteristikama i proizvođačima, i nije preporučljivo miješati i mijenjati aditive od onih koje je fabrika preporučila.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
dino4991
Aktivan član
garage

Znaci i to se moze desiti da bord ocitava jedno stanje dok stvarno zna biti drugacije. Onda prvo dijagnosticki provjeriti prije bilo kakve kupovine. Da postoje razliciti aditivi s time sam upoznat. Medjutim, navodno ima vise proizvodjaca koji u sustini nude po sastavu i specifikaciji iste aditive, ali u svakom slucaju ne bih se igrao time. Ili kupiti preko Peugeot servisa ili ova opcija na otpadu naci, zvuci dobro. Hvala ljudi :)
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Evo da ne otvaram novu temu ovdje cu pisati.

Naime zanima me od vas koji su uklonili FAP filter softverski jesteli vidjeli ili barem zavirili kako pojedini rade to.

Razmisljam u zadnje vrijeme da se ubacim i u ovaj posao da se ima nesto sa strane :D

Dosada sto znam je sljedeće:
Prvo se glavni fajl iz ECU-a prebaci na kompjuter i to pomocu programa i kablova koji su namjenjeni samo za prebacivanja fajlova i nista drugo ( Galleto).
E sada tu nastaje problem, jer sam se dosta puta susretao sa jednim programom koji je besplatan i koji moze FAP i EGR izbrisati, fino udjes u njega ubaci fajl i pritisnes sta hoces da ti ukloni. Ova vrsta programa je nepouzdana i stvara mnoge probleme tako da ovo ni pod razno ne bih.
Sljedeci nacin je da kada prebacimo fajl, rucno mijenjamo parametre pomocu programa koji se kupi, sto zahtjeva veliko znanje i vjezbu za koju nazalost nemam vremena.
Zadnja opcija i ona koju bi ja koristio je da preko jednog engleskog foruma o ECU-ima na kojima postoje momci koji se bave time i koji preko parametara uklone FAP i to tako sto im ja uploadujem fajl na kojem hocu da mi ukinu FAP i platim im koliko se sjecam blizu 50km.

Zelio bi takodjer da cujem vasa misljenja o ovome, pogotovo vi koji imate FAP da li biste pristali na ovakvu zadnju opciju i koliko vam se cini sigurna ( iako je ako je provjerena ne bih ni rekao ;) )
Ali mislim vrijedilo bi pokusati ovu zadnju, pa ovom prilikom pozivam sve dobrovoljce da se slobodno i komforno JAVU :D
PS. Kula odmah da znas ne mozes ti :jezik:
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Ja nisam gledao kako mi radi,.jer sam ostavio auto, nisam bio tu dok mi se to radilo. Ugl, ja nesto mislim da je i ovaj moj majstor koristio tu trecu opciju, mada nisam siguran. Ako jeste, onda je ok, jer ja za sad nemam nikakvih problema sa autom.
Srecno u ucenju i radu!

Sent from my LG G2 using Tapatalk
nedimbih
Početnik
Vozim: nn
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la nedimbih »

kolka je ušteda na gorivu ako se ukloni fap? kolko ste trošili prije a kolko poslije uklanjanja?

@kula mozes li mi molim te poslat informacije o tim majstorima iz viteza i ze. ko su, gdje su, br mob i sl. thx
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

Zvao sam ja majstora iz Viteza i za moj auto trazi 180km za softversko uklanjanje Fap-a ,a isto toliko trazi i za ukidanje egr ventila.
Nasao sam lika iz Novog Sada (http://safe-chip.com/) koji mi nudi za 70 eura softversko ukidanje fap-a i egr-a.
Prvom prilikom kad krenem za NS idem da to odradim,a fizicki dio cu sam odraditi,stim da cu najvjerovatnije izbiti i katalizator i prodati sadrzaj katalizatora za oko 150eura.
Na kraju sam dobar 80 eura sa odradjenim poslom. :D
andrej
VIP Član
Vozim: 306 XT 1.6
Ima zahvala: 14 puta
 pohvaljen: 39 puta
garage

Post Postao/la andrej »

Meni je moj majstor ponudio 2 opcije za softversko uklanjanje:
1. za 50EUR ti ubaci softver koji nema fap.(za to mi je rekao da ubacuje preprodavcima i da zna da od njega bude problema sa ostalom elektronikom)
2. za 100 EUR ti ubaci softver koji simulira da imaš fap i nemaš brige!

Odabrao sam ovu drugu opciiju, a fizičko uklanjanje fap-a sam uradio kasnije kada je rađen mali servis.
Odgovori

Natrag na “DIY”